8 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

2 september 2024

Er is op sommige scholen een schreeuwend tekort aan leraren en ondersteunend personeel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze iedereen aannemen die solliciteert. Het sollicitatiegesprek is nog altijd heel belangrijk! Met deze sollicitatietips sleep jij jouw nieuwe uitdaging net wat sneller binnen.

 

Sollicitatietip 1. Bereid standaardvragen voor

De kans is groot dat jouw gesprekspartner een aantal voor de hand liggende vragen stelt. Bereid je antwoorden daarom voor, zodat het een sterk verhaal wordt. Het grote voordeel van veel sollicitatievragen is dat er niet echt een fout antwoord bestaat. Jij bent zoals je bent en dat is fantastisch. Dus vertel vooral wie jij bent en waar je voor staat. Dat zorgt uiteindelijk voor de beste match tussen jou en de school. Bovendien ben je mogelijk wat nerveus? Het is dan fijn om niet alles ter plekke te bedenken, maar dat je kan terugvallen op hetgeen je vooraf hebt bedacht.

 

Waarom wil jij hier graag werken? Waarom wilde je docent worden?
Waarom moeten we jou aannemen?

Waarom vragen, verdienen geen antwoord als “het lijkt me leuk”. Dat is niet sterk. Kijk daarom vooraf op de website van de school of zoek andere bronnen die jouw helpen bij een antwoord waarom jij goed past bij die school. Misschien is het de grondslag van de school, die goed past bij jouw overtuigingen. Of de lesmethodiek, waar jij in je huidige baan al veel ervaring mee hebt opgedaan.

 

Sollicitatietip 2. Gebruik je eigen ervaringen

“Hoe ga jij om met een leerling dat continue de orde verstoord?” Er zijn allerlei soortgelijke situaties te bedenken waar jij naar gevraagd wordt. Een handigheidje is dat je zoekt in je geheugen naar een concreet moment. Wat is een goed voorbeeld hoe jij toen hebt gehandeld. Beschrijf de situatie, leg uit wat je precies moest doen, welke acties je ondernam en beschrijf daarvan de resultaten. Misschien spannend maar oersterk als je tot slot ook nog reflecteert en aangeeft welke lessen je daar zelf uit hebt gehaald. In de theorie heeft deze manier van antwoorden zelfs een naam: de STARR-methode. 

 

Sollicitatietip 3. Blijf positief over je huidige werkgever

De meeste mensen vertrekken bij hun werkgever omdat ze ergens ontevreden over zijn. De directeur is een flapdrol, het salaris is te laag of de sfeer is negatief. Dit is jouw mening en daar is niets mis mee. Laat je echter in een sollicitatiegesprek niet verleiden om deze negatieve zaken al te zeer uit de doeken te doen. Op dat moment kunnen negatieve onderwerpen namelijk op jou als kandidaat afstralen. Je kunt als een zuurpruim overkomen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Blijf daarom vooral feitelijk en/of positief als er wordt gevraagd naar je huidige werkgever.

 

Sollicitatietip 4. Blijf rustig bij brainteasers

Een lastige vraag wordt vaak gesteld om te kijken hoe de kandidaat reageert. Als jij dichtslaat, gaat hakkelen of geïrriteerd reageert, zegt dat veel over hoe jij met een onverwachte situatie omgaat. Probeer dus kalm te blijven, de lol van de vraag in te zien en rustig een antwoord te formuleren. Ook hier kan je een beetje mee oefenen. Stel je in de voorbereiding eens de volgende vragen:

Wat staat niet op je cv, maar is wel leuk om tijdens dit gesprek te delen?

Welk beroemdheid inspireert je en waarom?

Wat was jouw moeilijkste beslissing in de afgelopen zes maanden?

 

Sollicitatietip 5. Stel zelf ook vragen

Het is een sollicitatiegesprek en dus kunnen beide partijen vragen stellen. Doe dit ook vooral. Dit laat zien dat jij je hebt verdiept in de school, in het team, in de methodiek etc. Naast inhoudelijke vragen, kun je ook vragen stellen vanuit een andere invalshoek. “Hoe ziet de ideale kandidaat er volgens jullie uit?” of “Als ik morgen start, wat heb ik over drie maanden dan af?” zijn daar voorbeelden van. Wacht vooral niet totdat je gesprekspartner vraagt of je nog vragen hebt, maar stel ze tussendoor. Het laat zien dat je assertief, professioneel en een fijne gesprekspartner bent.

 

Sollicitatietip 6. De eerste indruk maak je maar een keer

Hoewel het een open deur, laten veel sollicitanten hier toch nog kansen liggen. Kom op tijd. Draag nette en schone kleding die past bij de school, bij je gesprekspartners en bij jouw als persoon. Verzorg je handen en nagels. Poets je schoenen en draag dichte schoenen. Neem een nette tas mee. Zet je telefoon op stil. Geef een ferme handdruk terwijl je de ander in de ogen aankijkt. Specifiek voor de dames, draag niet te veel make-up, let op je decolleté en de lengte van je rok.

Tot slot, heb je een tic of bijzonder uiterlijk kenmerk? Benoem dit simpelweg aan het begin van het gesprek op een luchtige manier, zodat het niet zorgt voor afleiding bij je gesprekspartner.

 

Sollicitatietip 7. Ken jezelf

Raar maar waar, maar veel mensen weten niet altijd meer wat ze op hun cv of motivatiebrief hebben geschreven. Zorg dat je dit ongemakkelijke moment voorkomt en check vlak voor het gesprek wat je precies hebt geschreven. Welke vaardigheden heb je benoemd en welke werkervaring heb je beschreven? De kans is groot dat deze details ter sprake komen in het gesprek, dan wil je er direct op kunnen reageren.

 

Sollicitatietip 8. Ken de ander

Vraag voorafgaand aan het gesprek met wie jij zult spreken. Dit zorgt ervoor dat je op LinkedIn kan kijken wie dat is. Hoe zag zijn carrière eruit? Heeft hij leuke hobby’s? Of hebben jullie gedeelde kennissen? Het kan je allemaal helpen tijdens het gesprek, al is het maar om input te hebben voor small talk.

 

Bonustip: Zelfverzekerd maar niet arrogant

Wie wil er een collega die vol is van zichzelf? Niemand. Dus zorg ervoor dat je gesprekspartner die indruk niet krijgt. Ken je kwaliteiten, benoem deze aan de hand van specifieke situaties. Maar overdrijf niet en blijf realistisch. Arrogantie siert niemand. Het wordt gewaardeerd als je openstaat voor feedback en je laat zien dat reflectie belangrijk voor je is.

Meer blogs