Waarom telefoongebruik invloed heeft op onze dopamine

28 oktober 2024

Waarom heeft het gebruik van onze mobiele telefoon zoveel invloed op onze dopamine? Belangrijk om te weten, zeker omdat we onze smartphone gemiddeld 70 keer per dag oppakken en van de vergrendeling halen. Om antwoord te geven op dat bericht, om te kijken of er nieuwe mails zijn of om onze social media kanalen te checken. De notificaties en pushmeldingen vormen voor ons een onophoudelijke stroom van afleiding. Dag in, dag uit. 

Telkens wanneer dat gebeurt, komt er een dosis dopamine vrij in ons lichaam. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Als we te veel tijd doorbrengen op onze mobiele telefoon, gebeurt dit dus gemiddeld 70 tot 80 keer per dag. Het gevolg hiervan is een verstoord dopaminesysteem. We raken gewend of zelfs verslaafd aan deze overdosis aan prikkels. Dat heeft een negatieve invloed op onze concentratie maar ook op ons welzijn.

 

Hoe verstoort overmatig gebruik van de smartphone het dopaminesysteem?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Onze hersenen daarentegen wel. De neocortex is dus eigenlijk niet voorbereid op of ontwikkeld voor deze revolutie. Hersenen kunnen wel omgaan met nieuwe prikkels, maar niet in deze hoeveelheid. Bij elke actie op of van de smartphone, maken onze hersenen dopamine aan. Het stofje zorgt ervoor dat we ons fijn of blij voelen. Eigenlijk net zoals na het gebruiken van drugs. Overmatig telefoongebruik werkt dus ook verslavend.

“Hersenen kunnen zich op één ding tegelijk concentreren." "Telefoon gebruik beïnvloedt de dopamine balans en vermoeid onze hersenen.”

Niet alleen ons dopaminesysteem raakt door de overdosis aan dopamine shots verstoord. We maken naast dit gelukshormoon ook GABA aan. Dit stofje heeft veel invloed op ons concentratievermogen, maar ook op ons mentale en fysieke welzijn. We hebben het gevoel dat we niet meer kunnen denken, we voelen ons moe en reageren trager. Elke keer na het oppakken van onze smartphone, hebben onze hersenen 1 tot 20 minuten nodig voor herstel.

Je kunt je voorstellen dat dit veel invloed heeft op de productiviteit en ons algehele welzijn.

 

Hoe kun je een verstoord dopamine systeem en concentratieproblemen door vermoeide hersenen voorkomen?

Aan het einde van de dag voelen we ons steeds vaker moe en futloos. In veel gevallen heeft dat niet te maken met het werk dat we hebben verricht maar met concentratieproblemen door vermoeide hersenen. Het afgeven van dopamine kost de neurotransmitters in ons brein ontzettend veel energie. Bij een telefoonverslaving wordt deze energie opgeslokt door onze smartphone. Hieronder lees je hoe je brein-moeheid en concentratieproblemen door een verstoord dopaminesysteem voorkomt. Dat is beter voor jouw fysieke en mentale welzijn.

Notificaties uitzetten: kies ervoor om notificaties uit te zetten. Je kunt beginnen met het uitschakelen van push meldingen van onbelangrijke apps. Zoals de socials of spelletjes. Zo maak je minder dopamine aan en hoef je jouw hersenen niet onnodig te belasten.

Schermtijd instellen: als je wilt dat telefoongebruik minder invloed heeft op jouw dopamine, is het ook belangrijk om schermtijd in te stellen op je smartphone. Dit kun je per dag instellen en telkens aanpassen. Ga bijvoorbeeld van 5 uur schermtijd naar 4 uur schermtijd per dag en bouw de tijd steeds verder af. Omdat je lichaam gewend is geraakt aan de constante overdosis dopamine, zal de verleiding in het begin groot zijn. Probeer jezelf uit te dagen. 

Telefoon-loze uren instellen: dopamine shots verminderen en je concentratievermogen verbeteren kan ook door telefoon-loze uren in te stellen. Maak voor jezelf een planning. Gebruik jouw telefoon bijvoorbeeld niet tussen 09.00 en 12.00 uur, in de middag van 13.30 tot 17.00 uur en in de avond na 20.30 uur. Daardoor kun je ook slaapproblemen voorkomen.

 

Dopamine aanmaken en gebruiken waar het voor bedoeld is

Wil jij niet dat jouw telefoongebruik invloed heeft op je dopaminesysteem, concentratievermogen en algehele welzijn? Dan is het verstandig om heel bewust om te gaan met jouw smartphone. Je voelt je lekkerder in je vel en bent productiever door een verbeterde concentratie. Daarnaast houd je niet alleen meer energie, maar ook tijd over.

Meer blogs