De invloed van angst en stress op de jeugd
Welke invloed hebben angst en stress op de jeugd? Uit onderzoek komt naar voren dat jongeren steeds vaker negatief worden beïnvloed door angst en stress. Veroorzaakt door prestatiedruk, veranderingen in de thuissituatie of omdat ze denken perfect te moeten zijn. Langdurige stress en angst kunnen leiden tot ernstige lichamelijke en mentale klachten.
Zoals hart- en vaatziekten op latere leeftijd, een burn-out of een depressie. Hier op de juiste manier mee leren omgaan is belangrijk. Trainingen kunnen helpen om angst te overwinnen en stress bij de jeugd te verminderen. Dat maakt jongeren weerbaarder waardoor zij beter functioneren in hun dagelijkse leven en zich mentaal en fysiek beter en sterker voelen.
Oorzaken van angst en stressklachten onder jongeren
Spanning of stress heeft niet altijd een negatieve invloed op de jeugd. Deze gevoelens kunnen ook gezond zijn. Bijvoorbeeld om goed te kunnen presteren tijdens een wedstrijd of om jongeren alert te maken tijdens situaties die daarom vragen. Het adrenalineniveau en daarmee ook de spanning dalen zodra de wedstrijd is gespeeld of de situatie voorbij is.
Langdurige of herhaaldelijke angst en stress hebben wél een negatieve invloed op de jeugd. Bijvoorbeeld omdat jongeren niet weten hoe ze hier op de juiste manier mee om moeten gaan. Het lichaam krijgt in dat geval geen tijd om te herstellen of te ontspannen. Het kan worden veroorzaakt door erfelijke aanleg, maar steeds vaker ook door de omgeving en social media. Ook de angst om iets te missen of “Fear Of Missing Out" veroorzaakt stress.
Andere mogelijk oorzaken zijn ziekte of ingrijpende veranderingen. Zoals de relatiestatus van de ouders, verhuizingen of het overlijden van een dierbare. Stress en angst bij jongeren kan ook worden veroorzaakt door druk van vrienden of verminderde prestaties op school.
Welke invloed hebben langdurige angstgevoelens en stress op jonge mensen?
Wanneer er geen sprake meer is van gezonde spanning, kunnen angst en stress een negatieve invloed hebben op de jeugd. Zoals een sociaal isolement, piekeren, wisselende stemmingen en vermoeidheid. Ook depressieve gevoelens en somberheid komen voor.
Daarnaast kunnen deze gevoelens ongewenst gedrag stimuleren. Zoals agressiviteit en geweld, maar ook roken en ongezond eten. Ook telefoon-, drank- en middelenverslavingen kunnen zich ontwikkelen als jongeren niet op de juiste manier omgaan met angst en stress.
Soms hebben angst en stress zoveel invloed op de jeugd dat dit kan leiden tot een burn-out of suïcidale gedachten. Juist daarom is het belangrijk om jongeren te leren omgaan met angst en stress. Bijvoorbeeld door het aanreiken van tools in de vorm van trainingen.
Trainingen die de negatieve invloed van angst en stress op de jeugd verminderen
Voor ouders, vrienden of naaste volwassenen is het niet altijd eenvoudig om angst en stress bij jongeren weg te nemen. Daarnaast zijn ze zich er niet altijd van bewust dat een tiener of een jongere te maken heeft met deze problemen. Bewustzijn is juist belangrijk voor een goede begeleiding om angsten en stressgerelateerde klachten te kunnen verminderen.
Jongeren beter leren omgaan met angst- en stressklachten is wel effectief wanneer ze de juiste tools krijgen aangereikt. Er zijn verschillende effectieve trainingen die angst en stress bij de jeugd kunnen wegnemen. Tijdens de trainingen leren jongeren om de negatieve gevoelens die zij ervaren uiteen te leggen. Waardoor worden de gevoelens veroorzaakt?
Is de angst en stress reëel en wat kunnen zij zelf doen om de negatieve impact van stress en angst te voorkomen? Het is tevens belangrijk om jongeren weerbaarder te maken in situaties die deze klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld met een weerbaarheidstraining. Daardoor leren ze niet alleen beter opkomen voor zichzelf, maar kunnen ze problemen die worden veroorzaakt door angst of stress ook herkennen, aanpakken en zelf oplossen.